Starověký Řím byl známý svou bohatou a rozmanitou kuchyní, která byla ovlivněna nejen místními surovinami, ale i cizími kulturami, se kterými Římané přišli do styku. Podívejme se na to, jak vypadala strava v této éře, zejména během časů Caesara.

Typická římská strava

Římský jídelníček byl pestrý a zahrnoval širokou škálu potravin:

  • Obiloviny: Chléb a kaše byly základními potravinami. Polenta, což je kaše z kukuřice nebo jiných obilovin, byla velmi populární.
  • Maso a ryby: Bohatí Římané si mohli dovolit různá masa, včetně vepřového, hovězího, kuřecího a exotických zvířat, jako byli plameňáci nebo pávové. Ryby byly také důležitou součástí jídelníčku.
  • Ovoce a zelenina: Jablka, hrušky, fíky, hrozny a olivy byly běžné. Zelenina jako kapusta, špenát, fazole a čočka hrály významnou roli.
  • Mořské plody: Ústřice, krevety a další mořské plody byly oblíbené u bohatých Římanů.
  • Víno: Víno bylo nápojem volby, často ředěné vodou. Kvalitní vína pocházela z různých částí římské říše.
  • Koření a bylinky: Římané rádi používali různé koření a bylinky k dochucení jídel, včetně koriandru, kmínu, tymiánu a máty.

Hostiny a bankety

Bohaté římské rodiny často pořádaly velkolepé hostiny, které byly příležitostí k předvádění svého bohatství a společenského postavení. Tyto hostiny zahrnovaly několik chodů a trvaly mnoho hodin.

Průběh hostiny

  • Předkrmy (gustatio): Malá jídla na začátek, jako jsou olivy, sýry a vejce.
  • Hlavní chod (prima mensa): Různé druhy masa, ryb, zeleniny a obilovin.
  • Dezert (secunda mensa): Sladkosti, ovoce a med.

Hosté často leželi na speciálních lehátkách (triclinia) okolo nízkých stolů, kde se podávala jídla. Tento způsob stolování byl znakem vysokého společenského postavení a pohodlí.

Kulinářské zvyklosti

Během jídla byla běžná konverzace a zábava, která zahrnovala hudbu, poezii a někdy i gladiátorské zápasy nebo akrobaty. Hostiny byly také příležitostí k politickým a obchodním jednáním.

Starověký Řím za doby Caesara byl tedy nejen centrem politické moci, ale také místem, kde se vyvíjely a zdokonalovaly kulinářské zvyklosti, které ovlivnily budoucí generace.


0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *